Pagina's

11 feb. 2012

Bloggen: geen kattenpis

Mijn blog ligt op z´n gat. Dat blijkt uit de dramatisch lage statistieken en de wegblijvende comments. Tja, eigen schuld, dikke bult. Had ik maar meer moeten posten. Maar het is best lastig: een blog bijhouden!

Ik zit in een grote blogdip, en dan meer in de trant van het writersblock. Je schrijft steeds iets, maar maakt van elk papier een prop die je in de hoek van de kamer gooit, bovenop de andere hoop niet goedgekeurde teksten.  Om vervolgens snikkend in elkaar te zakken en je tranen rijkelijk te laten vloeien op je bureaudesk. Of in dit geval: toetsenbord. Je wilt wel bloggen, maar niks is leuk genoeg!Er komt hulp!
Mocht jij nou ook met een blogcrisis kampen, dan heb ik een paar tips voor je. Ik ben deze week op zoek gegaan naar tips om een blogdip te bestrijden. Ze zijn wel algemeen, dus toepasbaar op bijna elke categorie blog. De eerste drie onderstaande tips zijn vooral bruikbaar als je een waardeloze (grapje) blogger wilt worden.

Drie dingen die je dus écht moet doen als je wilt dat niemand je blog meer bezoekt:

1) Post één keer per 2 maanden. Minder mag natuurlijk ook.
2) Als je een reactie krijgt, laat dan vooral géén reactie achter op de blog van degene die zou aardig was iets op jouw blog achter te laten
3) Wees zo inspiratieloos als… (zie je wel, zó weinig inspiratie heb ik, dat ik deze zin niet eens afmaken)

Ja, te weinig inspiratie is toch wel de blogkiller. Voor je clubje lezers, hoe klein of groot ook, is het een teleurstelling als er niet (meer) regelmatig wordt gepost. En bezoekers die je blog voorheen niet kenden, zien ook dat de boel niet echt levendig is. Tja, waarom zouden zij dan die blog vaker gaan bezoeken?De kunst is dus om weer inspiratie te krijgen. Dit kun je door meer dingen te gaan ondernemen, door meer te gaan lezen (tijdschriften, boeken, andere blogs) of aan mensen, bijvoorbeeld vriendinnen, te vragen wat zij nou leuk vinden om te zien. Maar ook ‘klein’ denken kan een tip zijn. In kleine onderwerpen (situaties, een voorwerp, etc.) kunnen vaak interessante blogposts schuilen.

(Te) Kritisch
Was ik eerst tevreden over mijn blogposts, nu zijn de teksten in mijn ogen materiaal dat de docent lachend omhoog houdt in de klas: ‘Kijk jongens, zó moet het dus niet!’. Want nu ik een opleiding volg waar er veel geschreven moet worden en teksten aan allerlei eisen moeten voldoen, ben ik veel kritischer op mijn schrijfkunsten geworden.

Maar: willen de lezers wel een perfecte tekst dat aan elk eisje voldoet? Of zien ze liever een tekst(je) waar jij als blogger je eigen stempel op hebt gedrukt? Natuurlijk moet een blog goed en foutloos geschreven zijn, maar een beetje creativiteit is ook leuk voor je bezoekers. Anders kunnen ze beter de krant lezen (waar ook veel fouten instaan).Doelgroep?!
Eigenlijk heb ik geen duidelijk publiek voor ogen. Ja, mijn posts zijn vooral leuk voor meiden en vrouwen ja, dat wil ik ook zo houden. Maar een leeftijd of bepaalde interesse? Nee, dat is voor mij niet helemaal helder. Juist wél een doelgroep voor ogen hebben (zoals: meiden van 15 tot 20 die van beauty houden) kan het wel makkelijker maken om blogs te schrijven die in de smaak vallen. Ook door rekening houden met opleidingsniveaus (hoe begrijpend schrijf je?) en een je eigen schrijfstijl vaststellen (grappig, kritisch, serieus etc.) kun je jouw publiek een beetje vaststellen.

Tip: Schrijf met een bepaald persoon in je hoofd. Deze persoon (kan iedereen zijn, een vriendin, familielid, celebrity, je voorbeeld, you name it) zou smullen van jouw blogposts. Schrijf dus zo dat diegene je teksten/blogposts begrijpt en ze ook leuk vindt. Misschien werkt het wel voor je!

Tot slot: blog niet over het weer ;)

Heb jij weleens een blogdip? En wat doen je dan?

Bron afbeeldingen

10 opmerkingen:

 1. Ahh, je kunt het wel! Ik zelf heb nu wat vaste categorieën gemaakt, hier kan je op terug vallen als je even geen inspiratie hebt!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het gaat je vast wel lukken :)
  x

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het gaat je vast helemaal lukken! Ik ben benieuwd! Goede tips in ieder geval!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ondanks je writersblock vind ik dat je nog steeds goed schrijft! Meer bloggen dus weer!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Haha super leuk geschreven. Wel stom dat je in een writersblock zit! Ik irriteer me daar zelf altijd dood aan. Ik vind het stukje nog wel érg goed, zoals altijd. ;) Maar je moet niet te kritisch naar jezelf gaan kijken want de relaxte, grappige en toch grammaticaal goede stukjes vond ik altijd perfect en nog steeds heb ik er niks op aan te merken. Dus kritisch hoef jij absoluut niet te zijn, want ik vind dat je talent hebt! Ik hoop je stukjes wat vaker te zien en niet teveel twijfelen, hoor.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. leuke post! je hebt leuke blog! ik ga nog even verder kijken!


  xoxo 2NDtheytalk.blogspot.com

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Haha nou je mag het dan zelf even niet zo goed weten! Ik vind je blog leuk en dit is ook weer heel leuk geschreven!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik heb zelf ook met regelmaat een dip! Ik heb op internet ook wat tips opgezocht en probeer nu weer wat vaker te bloggen...

  BeantwoordenVerwijderen
 9. ik heb soms ook kleine dipjes, heeft iedereen wel is.
  Maar jij komt er wel over heen hooor ;)
  x

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Je schrijft echt heel erg leuk! Kom op, je komt er vast en zeker bovenop :) x

  BeantwoordenVerwijderen